3100 Salgótarján, Mérleg út 2

Az akadálymentesség és egyetemes tervezés építészeti szempontjai, műszaki követelményei

Az épített környezet érzékelésének, felfogásának bemutatása, elemzése (kognitív érzékelés, látás, hallás, tapintás, szaglás, testérzékelés, mozgás minősége).

Példák ismertetése a lehetséges hátrányos helyzetekre a fogyatékos és a nem fogyatékos emberek mindennapi életvitel során.

 

A különböző fogyatékossági csoportok igényeinek összhangjainak és ellentmondásainak átgondolása.

Akkreditáció: Magyar Építész Kamara(2013/8)

Pontérték: 3 pont

Képzés célja: A modul célja az építészmérnökök számára az egyetemes tervezés eszméinek bemutatása, és gyakorlati alkalmazásának elősegítése. A hallgatók számára az érzékenyítésen túlmenően szükséges az alapelvek, műszaki ismeretek, alkalmazott megoldások, megépült példák bemutatása.

Részvétel feltétele / célcsoport: Építőiparhoz köthető foglalkozások szakemberei, építészmérnökök.

Előismeretek, képzésben történő részvétel feltétele:

A képzés nagy mértékben támaszkodik a műszaki ismeretek alapjaira, az épületszerkezettani ismeretek alapjaira, a design elmélet alapszintjére. Előismeret: általános ismeretek, alapvető építési műszaki fogalmak ismerete.

Követelmények:

A hallgató ismerje a különböző érzékelési módokat (kognitív érzékelés, látás, hallás, tapintás, szaglás és testérzékelés) és azok épített környezettel való kapcsolatát.

Óraszám: 12 óra

Alkalom: 2

Témakör: Egyetemes és akadálymentes tervezés

Programja: Az építészet területéről, külső és belső terek kialakításánál figyelembe veendő szabályozások, valamennyi fogyatékosságra vonatkozóan.