3100 Salgótarján, Mérleg út 2

"A Művelődés Hete - A Tanulás Ünnepe"

Ideje: szeptember hó 
Helye: Nógrád megye települései

 Immáron több mint 15 éves nemzetközi tapasztalatok - amelyet sikeresen háziasított a Magyar Népfőiskolai Társaság - bizonyítják, hogy a tanulás-művelődés népszerűsítése egy folyamatos, átgondolt tevékenységet és beruházást igényel, mert a kedv és motiváltság növelhető. Ha a közvélemény szélesebb körben megismeri a lehetőségeket, mások tanulási élményeit, sikereit, az növeli a tanulás, művelődés társadalmi elismertségét, presztízsét, növeli a benne résztvevők körét és beleszólási, véleménynyilvánítási igényét, kedvét. Ez pedig sok más tényező mellett igen fontos hozzájárulás lehet az intézményrendszerek szolgáltatásai minőségének javításához is.

 "A művelődés hete - a tanulás ünnepe" a nemzetközileg is elfogadott kritériumok alapján az alábbi társadalmi célok elérésére törekszik:

Népszerűsíti és előtérbe helyezi a felnőttképzés fontosságát, elsősorban a nagyközönséget  is mozgósítani tudó rendezvényekkel.

Középpontba állítja a felnőtt tanulókat, és oktatóikat, elsősorban a Felnőtt Tanulói és Oktatói díjak átadásával.

Minél teljesebben láthatóvá teszi és közel viszi az emberekhez a sokszínű felnőttképzési kínálatot.

Növeli az iskolán kívüli képzés, a felnőttoktatás és az élethosszig tartó tanulás témájának média - jelenlétét  

Létrehoz a szakmai közéletben egy olyan időszakot, mely évi rendszerességgel presztízsértékű, komoly felnőttképzési programoknak ad helyet.

Közösségi és egyéni állampolgári aktivitást indít el, ami elősegíti a tanulás mindenki számára való hozzáférhetőségét

A program célja olyan szakszerűen felépített és innovatív programok megvalósítása, melyek a szakmai, vagy a laikus közönség érdeklődésére számot tartva foglalkoznak az élethosszig tartó tanulás, a munkaerőpiac, a szakképzés, a nyelvi képzés vagy az alapképzés területeivel, a közösségi ismeretterjesztés formáival, vagy bármilyen, a felnőttképzési törvény által érintett területtel. 

A programok elsődleges célja az, hogy minél nagyobb közönséget mozgassanak meg a felnőttkori tanuláshoz kapcsolódó üzenetekkel, s ehhez kulturálisan értékes, vonzó, újszerű és látványos programok kapcsolódjanak, amelyek az embereket hatékonyan és kötetlen formában érnek el.